Discuțiile despre interzicerea centralelor de apartament, fie la blocurile vechi, fie la cele noi, nu sunt de ieri de azi. Dar, cu toate că statul vrea interzicerea acestora, nu are o alternativă pentru românii care stau la bloc. Citește mai departe și află noutatea despre centralele termice de apartament.

Directivele europene, centralele termice de apartament și confuziile generate

Directivele europene pe această temă sunt de ceva vreme în discuție, iar prerogativele acestor directive impun interzicerea centralelor termice, mai ales în cazul noilor ansambluri de locuință ce se construiesc sau se vor construi. Justificările UE, privind interzicerea aestor centrale, sunt pentru a atenua schimbările climatice, și conform militanților pentru trecerea la obligativitatea directivelor, este esențial „să nu mai folosim toți combustibilii fosili, să interzicem centralele termice de apartament și să creștem masiv producția de energie electrică din surse regenerabile”.

Pe plan local nu s-a renunțat la această idee, așa că, de exemplu, în Cluj este total interzis cu centrale termice de apartament, la fel și în alte mari orașe. În ceea ce privește Bucureștiul, Nicușor Dan vorbea în 2023 despre momentul în care bucureştenii nu vor mai putea instala centrale termice în apartamente.

Statele europene obligate să caute alternative

În cursul zilei de marți, 12 martie, la nivelul PE s-au adus noi amendamente la directivele europene de interzicere a centralelor termice, adăugându-se și un nou punct, care prevede ca toate statele membre să elimine acest tip de centrale, și așa cum explică Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), pentru Gândul:

„Iar a luat-o razna România, că nu citește nimeni cap-coadă ce scriu cei de la Parlamentul European, și ce vor ei să se întâmple.

Acea directivă se referă la toate centralele termice. Începând cu cele administrate de stat, cum sunt CET-urile de la ELCEN, și apoi se referă la centralele de apartament. Aici este vorba de datoria statului de a elimina poluarea. Centralele vizate sunt cele care se alimentează cu petrol, cărbune sau cu gaze naturale. Și statul folosește la producerea energiei electrice și termice aceste resurse.

Până la populație, până la ultima verigă din lanțul acesta, mai este cale lungă și mult timp de parcurs”, a declarat Radu Opaina pentru Gândul.

Românii și noutatea despre centralele termice de apartament

Cu alte cuvinte, până la eliminarea centralelor de apartament, statul este primul care va trebui să oprească producerea de energie termică folosind astfel de sisteme, și, în același timp, să ofere românilor alternative sustenabile de producere a energiei termice, la nivel național, și chiar la nivel individual. De altfel, același Radu Opaina spune că „Statul trebuie să-i ofere cetățeanului alternativa care nu poluează.

Deși UE vrea și impune, trebuie să se și poată rezolva genul acesta de situații, găsind și propunând, atât la nivel macro, cât și la nivel micro, alternative viabile nepoluante de producere a energie termice necesare fiecărui apartament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here