Inceputul de an vine cu grija platilor pe care le avem de facut catre stat! Ca in fiecare an, administratiile financiare sunt luate cu asalt de catre romanii dornici sa scape inca de la inceput de grija datoriilor la stat sau la autoritatile fiscale.

Iata care sunt principalele taxe si impozite pe care trebuie sa le achitam la inceputul anului:

  1. Impozitele pe casa si teren – aceste texe sunt impozite locale, care se platesc la administartiile financiare din ficare localitate sau sector, dupa caz. Nivelul acestora nu este fix, fiind stabilit de primarii, in functie de mai multe criterii. Conform legii, valoarea impozitului se calculeaza aplicand o cota cuprinsa intre 0,08 si 2% din valoarea cladirii. Cei care se grabesc sa plateasca pana pe data de 31 martie primesc o reducere de 10%. Avantajul este ca impositele se pot plati in doua transe – prima pana pe data de 31 martie, iar cea de-a doua pana pe data de 30 septembrie.
  2. Impozitul pe masina – considerata tot o taxa locala, aceasta se achita pana pe data de 31 martie si se aplica aceeasi reducere ca in cazul caselor si terenurilor. Impozitul pe masina se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a autoturismului.
  3. Plata pentru locul de parcare la domiciliu – tot o taxa locala, aceasta se plateste pana pe data de 31 martie. La aceasta sectiune nu se aplica reducerea de 10%. In cazul in care nu este achitata pana la sfarsitul lunii martie, locul de parcare ramane vacant si va fi atribuit altor persoane care se afla pe listele de asteptare. Tarifele varieaza in functie de localitate si sector, fiind stabilite de primarie.
  4. Depunerea declaratiei unice si impozitul pe venit – pana pe data de 15 martie toti romanii care obtin venituri din chirii, arenda, drepturi de autor sau venituri din agricultura trebuie sa depuna declaratia unica. Practic, se completeaza doua declaratii, una care declara veniturile exacte in anul 2018 si una pe care se completeaza un venit estimativ pentru anul 2019. Guvernul va folosi aceste informatii din declaratiile unice si va stabili impozitul pe venit si plata contributiilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here