Incepand cu luna octombrie, oamenii incep sa foloseasca centrala zilnic pana in martie sau aprilie. Acest eveniment coincide si cu trecerea la ora de iarna, cu scaderea temperaturilor si mai ales cu consuml ridicat al facturilor la caldura. 70 la suta din intreaga energie consumata intr-o locuinta este reprezentata de incalzirea ei. Astfel, prin reducerea acesteia, nu numai ca vor scadea facturile, dar se vor reduce si emisiile de carbon.
Iata 5 metode prin care casa poate sa fie incalzita si prin alte modalitati.
- Foloseste draperiile. Inlatura daperiile pentru a lasa soarele sa patrunda in casa, insa atunci cand se insereaza pozitioneaza-le in fata geamului deoarece vor actiona ca un strat izolant care va mentine caldura in casa.
- Foloseste cronometrele centralei. Programarea centralei pentru a incepe sa functioneze mai devreme decat de obicei, cu 30 de min mai devreme de exeplu de momentul in care te trezesti, dar setata la o temperatura mai mica este mult mai avantajos decat daca centrala porneste cand te trezesti insa la o temperatura mai mare. Acest lucru deoarece centrala functioneaza la viteza constanta daca este setata la o temperatura de 20 sau 30 de grade.
- Muta canapeaua. Este extrem de placut sa ai canapeaua aproape de calorifer, insa aceasta absoarbe caldura care ar putea altfel sa incalzeasca intreaga camera. Prin mutarea ei de langa calorifer aerul cald poate circula liber.
- Perfectioneaza izolatiile. Cand locuinta incepe sa se incalzeasca, 25 la suta din caldura e eliminata prin acoperis. Poti evita asta printr-o izolatie de 25 de cm in interiorul podului. Caldura iese de asemenea prin pereti si cu toate ca izolarea acestora nu este tocmai ieftina precum cea anterioara, pe termen lung beneficiile vor fi resimtite deoarece valoarea facturilor va scadea.
- Izoleaza sursele de caldura. Daca ai un rezervor de apa calda, asigura-te ca este perfect izolat. Acest lucru va face ca apa calda sa fie pastrata mult mai mult timp si vor fi reduse si costurile pentru incalzire.