Romania va trece la Euro! Daniel Daianu, membru BNR, trimite membrilor Comisei, raportul privind adoptarea euro de catre tara noastra, in 2024.

Desi Daniel Daianu, este de parere ca Romania trebuie sa adere la Euro incepand cu anul 2026, insa comisia pentru aderare o sa publice in decembrie, proiectul pentru 2024.

Daniel a declarat: „Mai realistă este intrarea în 2024 în Mecanismul Cursurilor de Schimb, care nu este mai puţin exigent decât zona euro, în fapt, prin ce implică echivalează cu intrarea în zona euro, şi, în zona euro, în 2026.”

Banca Nationala Romana, are in plan doua scenarii. Prima este adoptarea in 2024 cu un prag de 70% PIB-ul pe cap de locuitor fata de zona euro dintre cele 19 tari.

Al doilea scenariu are ca procent, 75% PIB-ul pe cap de locuitor din media Ze19, medie realizata in ultimii noua ani, asta daca rata de crestere ramane de 4% pe an.

Aceste doua scenarii, sunt conditiile minime cu care Romania poate adera la Euro, insa acest lucru este mai greu de realizat, studiul arata ca economia nu creste mai mult de 2% pe an, iar pentru aderare este nevoie ca nivelul de convergenta sa creasca la 4% pe an.

Liviu Dragnea a intervenit in acest proiect si considera ca este absolut necesar ca Romania sa faca acest pas: “Admitem că există şi riscuri şi trebuie să le analizăm şi să le prevenim cu atenţie. Trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here