Este deja cunoscut faptul ca pretul benzinei, cat si al motorinei a crescut incepand cu 1 ianuarie 2019 datorita intrarii in vigoare a doua acte normative aprobate in toamna anului 2018. Acestea dispun indexarea accizelor cu rata inflatiei pe de-o parte, iar pe cea de-a doua face referire la morarea continutului obligatoriu de biocarburanti in litrul de motorina, respectiv benzina.

Pana la 31 decembrie 2018, benzina comercializata in Romania continea doar 4,5% bicarburant, iar de la 1 ianuarie 2019 s-a majorat la 8%. Benzinariile sunt obligate sa afiseze un mesaj prin care informeaza despre aceasta crestere, iar soferii sunt atentionati sa verifice compatibilitatea motorului autovehiculului cu noul amestec de carburanti.

Valoarea leului a inceput sa scada dramatic, timp in care euro si dolarul au crescut considerabil, iar acest lucru influenteaza direct pretul carburantilor. Un litru de motorina a ajuns la aproape 6 lei si continua sa creasca.

Cu toate ca barilul de petrol s-a ieftinit in ultimele luni, romanii nu vad aceasta schimbare, ba chiar se simte o crestere continua. Vestile proaste vin din partea specilaistilor in domeniu, care avertizeaza ca pretul va continua sa creasca in perioada urmatoare.

Pretul carburantului in Romania a inregistrat cea mai mare crestere din Uniunea Europeana, din care mai mult de jumatate reprezinta taxe.

Preseintele Comisiei economice din Senat a solicitat saptamana trecuta o analiza a preturilui carburantilor intocmita de catre reprezentantii Consiliului Concurentei prin care sa justifice acest pret in continua ascensiune, luand in calcul urmatoarele:

“Am facut o comparatie in evolutia pretului la carburant. In anul 2008, pretul barilului era 140 dolari, iar pretul la pompa era in medie de 3 lei. Constatam ca in 2018, cand a scazut pretul barilului, si anume este de 70 de dolari barilul, pretul la pompa este 6 lei, s-a dublat. In timp ce pretul barilului s-a injumatatit, la noi costul a crescut foarte mult, adica s-a dublat. Am solicitat Consiliului Concurentei o explicatie, sa demareze o investigatie sa vedem de ce s-a ajuns in aceasta situatie.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here