Este cunoscut faptul ca, odata cu venirea anotimpul rece, facturile la intretinere cresc considerabil! Acest lucru se intampla si in cazul locuitorilor la bloc. Datorita cresterii pretului energiei electrice, dar si al gazelor, majorarea facturilor la intretinere va incepe cu aceasta luna.

Datorita acestori cresteri, multi romani se afla in imposibilitatea de a achita facturile marite. Multi abia reusesc sa le achite pe cele din momentul de fata. Si cum o veste proasta nu vine niciodata singura, proprietarii trebuie sa mai stie un lucru: presedintii de bloc au dreptul sa le puna ipoteca pe casa celor care au mai mult de trei luni restanta la intretinere.

In acest caz, presedintele sau administratorul sunt obligati sa ceara notarea in cartea funciara a apartamentului datoriile mai vechi de trei luni de zile, care depasesc valoarea salariului de baza minim brut din Romania. Apoi, birourile de cadastru si publicitate imobiliara vor fi nevoite sa treaca debitele in cartea funciara a locuintelor, iar asociatia de proprietari sa poata avea atat ipoteca legala asupra bunurilor, dar si asupra bunurilor aflate in interior.

Inscrierea ipotecii in cartea funciara este facuta de catre presedintele de ascociatie in baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie. Iar de aici rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Datoria se poate radia la colicitarea presedintelui de bloc, care depune dovada efectuarii platii restante.

“Modificarile daca nu sunt cunoscute de marea masa a populatiei pot aduce prejudicii grave atat din punct de vedere financiar, moral sau de orice natura locatarilor care se pot trezi in situatii critice, pana intr-acolo incat isi pot pierde locuintele. Este stiut ca perioada de iarna este foarte dificila pentru multi locatari, cheltuielile cu intretinerea depasind de multe ori veniturile acestora. Noua lege nu face decat sa puna multa presiune pe presedintii si administratorii de blocuri si implicit va crea situatii conflictual.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here