Aji Charapita este considerat cel mai scump ardei iute din lume. Un kilogram de Aji Charapita costă între 11.000 şi 25.000 de dolari. Ardeiul iute din specia Aji Charapita are o dimensiune aproximativa cu cea a unui bob de mazare, dar pretul pe care trebuie sa il platesti pentru aceasta este foarte mare. Conform site-urilor de specialitate aceste este cuprins intre 15.000 si 35.000 de euro.
Originar din Peru, creste in zona de nord si este cunoscut ca un ardei salbatic, doar de putin timp se cultiva pentru uzul comercial. Folosit in stare proaspata, are o aroma puternica de fructe.
In Romania acest tip de ardei este cultivat in apropierea Timisoarei de Adrian Orza, un consilier local independent din Timişoara, mare pasionat de agricultură bio, în special de ardei iuţi, crede că a dat lovitura. Timişoreanul a reuşit să obţină primele răsaduri de ardei iuţi din soiul Aji Charapita, considerat cel mai scump ardei din lume. Conform siteurilor de specialitate, un kilogram de Aji Charapita costă între 11.000 şi 25.000 de dolari. „Pare ireal preţul. Nici mie nu îmi vine să cred. Dar din ce am citit pe internet, atâta costă. Pe mine m-a interesat însă să am noi soiuri inedite, mi-au plăcut forma lor. Am primit seminţele de la o prietenă din America. E prima dată când încerc şi am văzut că au germinat puţine. Au germinat cam 15. Sper să crească şi ardeii. Am reuşit şi cu alte soiuri complicate, cred că reuşesc şi cu acestea. Am înţeles că sunt câţiva cultivatori şi în Europa, care livrează unor restaurante de lux. Se caută acum arome mai deosebite. Sunt şi destui de iuţi după gradul de capsaicină, undeva la 100.000. Se pare că au şi aromă deosebită”, a declarat Adrian Orza.
Acesta sustine ca are acest soi de seminte de la o cunostinta din Statele Unite ale Americii. Acesta a mai spus ca pretul este atat de crescut pentru ca se cultiveaza destul de greu din cauza ca se adapteaza foarte greu la conditiile climatice.
“Am inteles ca sunt unii cultivatori in Europa care livreaza in restaurante de lux pentru ca se cauta arome deosebite. Sunt si destul de iuti, dar se pare ca au o aroma deosbita.” a mai precizat fostul edil.
Ardeii provin din Peru, iar de abia de câţiva ani a început să fie cultivate şi în Europa, însă cu mare dificultate, pentru că se adaptează foarte greu la alte condiţii climatelice. Acestea diferă de celelalte soiuri de ardei iuţi, având forma unor boabe de mazăre. Este vorba de un soi de ardei foarte căutat de restaurantele de lux, acestea fiind livrate sub formă de pudră de boia.
Orza a reuşit să obţină răsaduri şi de la un soi de ardei foarte rar. „Mai am un soi de care sunt tare mândru. Se pare că este strămoşul ardeiului iute. Se numeşte Chiltepin. Doar trei mi-au ieşit. Se spune că sunt ardeii iuţi pe care i-a descoperit Columb, când a ajuns în Americi, din greşeală. A crezut că a ajuns în India şi a găsit boabe de piper. De fapt erau boabe de ardei iute. De acolo şi numele de pepper dat ardeilor iuţi”, a mai spus Orza.