Parintii sunt pusi pe drumuri in ultima saptamana de vacanta a prescolarilor. Reprezentantii institutiilor au afisat un anunt prin care solicitau efectuarea unor analize, care vor fi prezentate in prima zi de gradinita. Medicii de familie sunt contra acestui fenomen.

O noua disputa este pe cale sa inceapa intre medicii de familie, reprezentantii guvernului si directorii gradinitelor. Medicii de familie si inspectoratele scolare sustin ca aceste analize nu mai sunt obligatorii de 3 ani de zile. Acestia nu pot solicita acest lucru pentru ca nu au nicio baza.

In multe gradinite, insa, la inceputul anului scolar 2018-2019, conducerea solicita un set de analize complete pentru orice copil, chiar daca prezinta semnele unei boli sau nu. Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii au decis in anul 2015 ca vor cere doua documente la inscrierea la gradinita. Singurele solicitate in mod oficial sunt:

  • adeverinta medicala – care poate fi eliberata de medicul de familie;
  • avizul epidemiologic pentru intrarea/reintrarea in colectivitate.

Acum, directorii gradinitelor au afisat un intreg set de analize pe care cei mici trebuie sa le prezinte in prima zi: examen ORL, set de analize medicale, adeverinta care dovedeste ca prescolarul nu are boli cronice, test pentru tuberculoza, chiar si pentru boli cu transmitere sexuala pentru parinti.

Revoltati, acestia au incarcat pozele pe retelele de socializare, iar cerintele venite din partea gradinitelor au starnit un val de reactii negative. Reprezentanti ai Ministerului Educatiei, dar si medicii de familie si inspectorii scolari au sustinut ca nu exista nicio lege care prevede acest lucru.

Multi parinti accepta, insa, sa faca aceste analize din teama de a nu le fi respinsi copii in prima zi de gradinita.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here