In fiecare an, pe data de 29 august, crestinii celebreaza Taierea capului Sfantukui Ioan Botezatorul. Este ultima sarbatoare importanta din acest an bisericesc. Noul an incepe pe data de 1 septembrie. Este indicat sa se tina post in aceasta zi mare!

Traditia spune ca azi este indicat sa tinem post pentru a ne infrana si pentru a nu-i semna lui Irod, care pentru un dans al Salomeei, i-a oferit in schimb indeplinirea unei dorinte, iar aceasta a fost sa ii aduca la final capul Sfantului Ioan Botezatorul. Conform traditiei bisericesti, capul Sfantului Ioan a fost de 3 ori pierdut si gasit de fiecrae data. Prima si cea de-a doua aflare a capului sunt sarbatorite pe data de 24 februarie, iar cea de-a treia este sarbatorita pe data de 25 mai.

In popor, traditia spune ca in aceasta zi sa nu folosim deloc cutitul. Orice vrem sa taiem, trebuie rupt cu mana. Tot in popor se spune ca de la aceasta sarbatoare pana pe data de 14 septembrie se tinea post de catre persoanele care au savarsit pacate capitale sau omoruri. Desi nu este consemnat in calendarul crestin-ortodox, acesta are rol de curatire si se numeste “de la cruce pana la cruce”.

Totodata, in aceasta zi este interzis consumul fructelor sau legumelor cu forma rotunda: rosii sau pepene.

Rugaciunea rostita in aceasta zi mare, dedicata Sfantului Ioan Botezatorul:

“Sfinte Ioane, Inainte-mergatorule, frumusetea cerului si bucuria pamantului, cel ce prin taierea capului tau pamantul intreg l-ai sfintit, primind aceasta smerita rugaciune a noastra, izbaveste-ne din toate nevoile si ne scoate din chinul ce va sa fie, pe noi, cei ce te laudam cu credinta si nadejde.

Ca unul ce stai inaintea scaunului lui Hristos, ajuta-ne sa-i biruim pe vrajmasii vazuti si pe cei nevazuti. Izbaveste-ne din tot necazul si, avand indraznire catre Domnul, fereste-ne de ispitele acestui veac.

Daruieste-ne noua, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer si, ca unul ce esti faclie stralucitoare, lumineaza-ne pe noi, cei ce alergam la slavita praznuire a trecerii tale la Domnul.

Amin!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here